Punt 4 – Plaça de La Guineu

A la vostra dreta es troba un altra de les grans cases de Porrera, Ca l’Aulesti. Hi ha qui encara recorda la sala de ball, d’estil Decó, amb el terra damer i d’una gran riquesa decorativa. La cadena que hi ha a una de les cantonades de Ca l’Aulesti correspon a l’antiga palanca que hi havia abans de l’asfaltat de la plaça, per on transcorria el riu del barranquill i s’ajuntava amb el Cortiella, que és el riu que travessa Porrera i neix a Alforja.

Aquesta plaça, anomenada plaça de la guineu li deu el nom a la ‘mascota’ domesticada que hi va habitar durant un temps i que era propietat de la carnisseria que antigament hi havia a la plaça.

Mirant a l’esquerra, al nord, veiem l’edifici de la Cooperativa que ocupa tota la façana. Propietat d’una de les famílies més il·lustres de Porrera, és un dels edificis més grans de tota la Vila. Encara ara expliquen que el senyor Pubill, al sortir per la porta de casa seva, cada dia s’aturava a encendres el cigar amb un bitllet.

També, si seguim riu amunt, a mig camí de la Grarrantxa,  encara podem veure el Mas d’en Pubill, que aquesta mateixa família va fer construir copiant la façana d’un dels edificis de l’Exposició Universal de Barcelona de 1929, amb el seu aire senyorial i la seva terrassa balustrada que encara avui es troba intacta. Però, no sabem si de fumar tants puros, el senyor Pubill i la seva família es van arruïnar. A continuació, l’edifici va passar a ser la seu de la Cooperativa Agrícola del Poble, però encara conservava la gran sala de ball i el seu luxós bar  que encara es va fer servir un bon grapat d’anys.

Aquí comença el barri de la Barceloneta. Tot i que Porrera és un poble petit, te diferents barris: Els Olivers, l’Encastell,…, els de la Font de Dalt i de la Font de Baix…

Ara als baixos de l’antiga cooperativa s’hi troba el Restaurant La Cooperativa, que conserva les antigues voltes de Palmera, que daten del segle XVIII, i també les podem admirar a totes les grans cases de Porrera.

Continueu  donant  la volta per l’edifici de la Cooperativa per trobar el proper codi.