Llocs d'interès

Descobreix tots els racons de Porrera

Malgrat les contínues lluites que ha assolat la població al llarg del temps,
Porrera ha fet i refet els seus edificis, conservant sempre el seu aspecte senyorial i orgullós.
Les cases, espaioses i sumptuoses, els carrers, el riu i les amples portalades, recorden el seu gloriós passat.

Ermita de Sant Antoni Abat

En la visita a Porrera no podem oblidar l’ermita de Sant Antoni Abat, del 1610, que està situada al cim d’un turó espadat.

Església de Sant Joan Evangelista

L’edifici de l’Església parroquial, dedicada a Sant Joan Evangelista, es d’estil neoclàssic amb elements barrocs i va ser construïda entre els anys 1763 i 1771. Diuen que aquesta església havia de ser construïda a Poboleda, però que algú va robar els plànols i finalment es va aixecar a Porrera.

L’interior va ser espolia’t en diverses revoltes. I les làmpades d’aranya originals van desaparèixer en algun moment de la història, hi ha que diu que va ser el propi arquebisbe de Tarragona qui les va fer prendre.

La façana va ser refeta després de la guerra civil. El vitrall originàriament era de fusta.

L’ horari d’obertura de l’església de cara a visites i turisme és els dissabtes no festius de 11:30h a 13:30h.

Pont Vell

El Pont Vell va ser construït l’any 1804 i ha resistit diverses envestides del riu, doncs encara que passa la major part de l’any sec o casi sec, ha estat protagonista de grans aiguats, un dels quals es va endur el pont nou. Un dels aiguats històrics que va arrasar la part baixa del poble va ser el de 1967, que els vilatans van voler recordar fent una senyal fins a on va arribar l’aigua

El 1994 va haver-hi un altre gran aiguat. Després de que el riu desbocat s’endugués mig terme, es va fer una aposta per aixecar el poble econòmicament. 

La Garranxa

Situat a uns 4 quilòmetres de Porrera, La Garranxa és un petit nucli format per 8 o 9 masos agrupats i d’altres dispersos.

Antigament estava habitat i posteriorment s’utilitzaven els masos per residir-hi durant el temps de recollida de fruits, per tal de no haver de desplaçar-se fins al poble.

Rellotges de sol

Porrera es caracteritza pel gran nombre de rellotges de sol que hi trobem, concretament n’hi ha 14.

Alguns d’aquests rellotges de sol són ben curiosos, com el del Portal, per la seva grandària i contingut, o com el de la plaça de l’En Castell, on no hi toca el sol.

> Ruta dels Rellotges de Sol

Mirador de l'Encastell

Des d’aquest mirador podem gaudir d’una imatge del poble poc habitual.

Podem gaudir de les vistes de l’Església per la part de darrere i d’un camp visual ben extens des del Cim del Molló fins al Coll Major de la carretera de Falset.

El Perxe

El Perxe és un carrer porxat situant davant de la Plaça Catalunya, a l’altre costat del Riu Cortiella. Juntament amb les cases de Cal Ros i Cal Pons, ens dona una imatge del que devia ser el poble en la seva època d’esplendor.

Escarrerots

Els Escarrerots són un dels espais més fotografiats del poble. Són una llarga escala feta de pedra que va des del carrer del Pont fins al carrer Mestre Llurba.

El Pantano

El “Pantano” sempre ha sigut un lloc emblemàtic del poble. Antigament servia per recollir l’aigua per abastir els rentadors. Més tard, abans que hi hagués la piscina, era habitual anar-s’hi a banyar a l’estiu. Actualment és un dels destins principals de les passejades dels porrerans i porreranes.

Muralla

Fins ara no hi ha cap dada per afirmar que havia existit una muralla al poble, però sí que hi ha alguns vestigis que podrien ser-ne les restes, com són uns contraforts al carrer Mestre Llurba o una part d’una arcada en una petita placeta al carrer Carrerada.

Els Rentadors

Els rentadors era la zona on antigament s’anava a rentar la roba de les cases del poble. S’abastia de l’aigua del “Pantano”. Actualment és un espai per a celebracions i actes, sobretot al estiu.