Situació i dades d'interès

Dades generals

Comarca

Priorat

Habitants

450 habitants

Superfície

28,54 km²

Altitud

316 m

Porrera

Municipi de la comarca del Priorat que amb uns 450 habitants, 28,54 km² i 316 m d’altitud, s’estén per gairebé tota la vall del riu Cortiella, des del Molló amb 992 m d’alçada en el qual neix al terme veí d’Alforja, i corre transversalment de llevant a ponent pel mig del terme fins a desembocar al riu Siurana. El sector nord és accidental per les muntanyes de la serra del Molló.

Està situat en un petit replà d’un dels contraforts del Tossal, que forma part de la serra del Molló-Puigcerver, des d’on domina l’aiguabarreig del riu Cortiella amb tres dels seus afluents més importants i de cabal més regular: el Barranquill, que baixa del Tossal; el riuet de la Teixeta, que baixa del coll del mateix nom, i el barranc de les Sentius, que baixa dels termes de Pradell i Falset.

El nucli urbà és molt compacte. S’assenta en un pendent encarat a sud amb carrers molt estrets i costeruts. Limita amb els termes de Pradell de la Teixeta (SE), Falset (S), Gratallops (W), Torroja del Priorat (NW), Poboleda, la Morera de Montsant i Cornudella de Montsant (N) i Alforja (E).

La Major part del territori es troba a la massa de llicorella paleozoica de la comarca, que abans de la fil·loxera era coberta gairebé tota de vinya. Després la vinya es va reduir molt però actualment a causa del ressorgiment de l’activitat vitivinícola de la comarca, s’estan anivellant parades i replantant. També hi ha una petita part de conreu dedicada a avellaners, ametllers i oliveres. La superfície no cultivada es troba ocupada per pasturatges, garriga i bosc.

L’activitat econòmica bàsica és l’agricultura i l’agroindústria, sobretot els derivats de la vinya. Actualment hi ha cooperativa agrícola i cellers, la majoria repartits pel nucli urbà que donen una imatge única del caràcter vitivinícola del municipi, sobretot en el temps de verema. Com a activitats de serveis hi ha els propis de botigues de queviures, allotjaments i restauració. Hi ha diversos serveis municipals com piscina, escola, casal municipal, pista poliesportiva, etc.