Punt 10 – Rellotge del Portal

Per arribar fins aquí acabem de passar per davant de la portalada més antiga de Porrera que es conserva, que data del 1604. Encara que els orígens del poble es remunten al segle XII, aquest durant la seva història ha estat saquejat, cremat i destruït varies vegades, especialment en els segles XVIII i XIX en les guerres Napoleòniques i més tard en defensa de la constitució de Cadis. Cada vegada el poble es tornava a reconstruir sobre les seves ruines i es per això que la majoria de les casa daten de finals del XVII o del segle XIX.

Davant vostre podeu observar el Rellotge de Sol Declinant El Portal

És el més espectacular de la Ruta de Rellotges de Sol de Porrera i està catalogat com uns dels més importants de tot Catalunya. Orientat cap al sud-est, data del 1858, i es va restaurar el 1995.

Fet per Joan Asens i Simó, està pintat al tremp.

És un rellotge jeroglífic. Hi ha escrita una endevinalla. Es tracta de desxifrar en quin dia del mes el sol entra en la corresponent casa del Zodíac. Es pot mesurar el temps de 60 formes diferents.

Si mireu el carrer de sota de la barana veureu el Cafè Antic que data de l’Any 1877 i, tot i que s’han fet diverses reformes, conserva el regust antic. En Llach li dedica una cançó al seu disc Porrera, que va composar juntament amb en Miquel Marti Pol.