Punt 8 – Cal Carlets

Des d’aquí podeu veure l’Ermita de Sant Antoni que, de fet, és el mirador natural del poble pel fet que es troba en un turonet amb l’alçada suficient per tenir una perspectiva total del poble.

Aquesta ermita, de la mateixa manera que van ser construïdes les que es troben arreu del Priorat, van ser obra dels cartoixans.

A part de controlar la producció, els monjos havien instaurat un impost del 10% del benefici de cada explotació agrària, o Delme. El problema és que els cartoixans van reclamar que els arbres dels quals se’ls havia de pagar el delme tenien que ser els de la plana, i per tant els de més alta producció. Això significava més del 40% dels beneficis, i aquest fet va generar un gran malestar entre les famílies i va culminar en una forta revolta. Per evitar que aquests aixecaments es repetissin va crear aquests “punts de vigilància” per garantir la defensa de les seves propietats.

Però a l’ordre cartoixana l’hi quedava poc temps ostentant el poder. A mitjans del 1800 es va produir la desamortització de Mendizábal que va manllevar els bens dels monjos. Durant el segle XIX l’Estat necessitava molts diners per mantenir les colònies americanes, que es volien independitzar, i les diverses guerres entre absolutistes i lliberals i també les guerres Carlines de successió.

A partir d’aquí les famílies riques van comprar les terres i les pedres de La Cartoixa per a construir les seves cases. Aquí comença l’època més rica de Porrera, doncs els propietaris es van veure lliures de pagar el delme i  els bens produïts al poble reverteixen en la construcció de grans cases i infraestructures pel poble.

Els llibres de història diuen que van ser “els exaltats de Porrera” els primers en entrar a cremar La Cartoixa.

Al costat vostre es troba el restaurant Cal Carlets. Si tireu amunt per qualsevol dels carrers que teniu al costat arribareu al barri de l’Encastell, la part més alta del poble on antigament hi havia el castell (avui inexistent) i on podeu gaudir de les vistes des del Mirador de Porrera.

Però la ruta del tomb no s’enfila fins allà i el proper punt és la Plaça l’Església.